Tre OFOG-aktivister gripna

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot onsdag greps tre OFOG-aktivister inne på flygflottiljen F21s område i Luleå. Där pågår just nu en stor internationell flygövning som aktivisterna vill störa.

Aktivisterna tog sig in på flygplatsen för att överlämna rosa färg och ett brev med en uppmaning till personalen att måla stridsplanen rosa. I ett pressmeddelande skriver aktivisterna så här.

– De här stridsplanen dödar och skapar lidande även när de inte används. JAS-planen som Sverige sålde till Sydafrika på 90-talet beräknas ha orsakat 300 000 människors död eftersom pengar lades på stridsflygplan i stället för på bekämpning av HIV och fattigdom. Det är ett helt sjukt slöseri med resurser att vi nu ska satsa ytterligare 90 miljarder på JAS, säger Per Hillerström, 30-årig snickare och en av de gripna i ett pressmeddelande från OFOG.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet