Foto: SVT

Tre svar om nya bensinen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med söndag 1 augusti höjs andelen etanol i bensinen. Introduktionen av E10 sker i samband med att reduktionsplikten höjs den 1 augusti 2021. Men fem-sex procent av Sveriges bilar ska inte tanka den nya bensinen.

Om man skulle råka tanka E10 någon enstaka gång i en bil som inte anses tåla det, så ska det inte vara någon fara. På bilswedens hemsida finns en lista på bilmodeller som klarar och inte klarar den nya bensinen. Här finns också information till till exempel båtägare. E10 BilSweden

Först idag får E10 distribueras

Ommärkningen av bensinpumparna har varit klar på de flesta håll ett tag, men först idag den 1 augusti får den nya bensinblandningen distribueras.

Införandet av E10 är en konsekvens av att reduktionsplikten höjs till 6 procent för bensin den 1 augusti 2021 i enlighet med reduktionspliktslagen. Det är riksdagen som tagit beslutet.

I videon får du svar om till exempel bensindrivna gräsklippare och röjsågar? Och hur blir det med bensinpriset?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.