Visa alla (3)

Tre till sjukhus efter kemiskt utsläpp vid badhus – skolor utryms

Publicerad

Tre personer har förts till sjukhus efter ett kemiskt utsläpp på badhuset i Arvidsjaur och 420 elever från två närliggande skolor har skickats hem.

Orsaken är att en entreprenör av misstag blandat kemikalier till badhusets tankar fel. Svavelsyra hamnade i fel tank, varpå en kemisk gasreaktion uppstått. Förutom gasutsläppet har cirka 80 liter svavelsyra ska ha läckt ut från tankbilen.

Tre personer ska ha drabbats av utsläppet och undersöks av läkare. Skadeläget är oklart.

Brandchef Magnus Öhman säger att gasen påverkar och irriterar slemhinnor. Personer som drabbats av gasutsläppet måste inhalera syrgas för att få bort ämnet ur kroppen.

Området avspärrat – elever skickas hem

Badhuset och ett område på 100 meter kring badhuset är avspärrat och expertis från Luleå är på väg till Arvidsjaur. För säkerhets skull har elever på Ringelskolan och Tallbackaskolan skickats hem. Allmänheten uppmanas att respektera avspärrningarna kring badhuset.

För närvarande undersöker även entreprenören vad som skett och vilka åtgärder som bör vidtas. Kemresurser från Luleå har nått platsen och har med sig skyddsutrustning för att det ska gå att jobba på området. Det handlar om att neutralisera området och pumpa ur tanken.

Skola på måndag och badhuset öppnas tisdag

Vid 14-tiden meddelas att saneringsarbetet utomhus strax är klart.

-Hotet är undanröjt, kemikaliespillet är omhändertaget. Om cirka 40 minuter hävs den utvändiga avspärrningen, säger Ulf Lundström, räddningstjänsten.

Centrumbadet är ventilerat och på måndag kommer en sug- och slangbil för att tömma tanken. Fram till det är utfört hålls badet stängt men ansvariga räknar med att kunna öppna badet igen på tisdag.

Men redan på måndag kommer skolorna att vara öppna för undervisning igen. Det skriver Stefan Millgård som är skolchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kemikalieolycka i Arvidsjaurs simhall

Mer i ämnet