Trendförändring på sökande till universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och specialistsjuksköterska är de nya heta yrkena om man ska tro på sökstatistiken till Luleå Tekniska Universitet.

Samtidigt har civilingenjörsutbildningar på den tekniska utbildningssidan blivit mindre populära.

– Det här är en naturlig trend nu när vi lever i högkonjunktur, säger Erik Höglund, prorektor på Luleå Tekniska Universitet. Ungdomsarbetslöshet är låg i Sverige och därför lockar arbetsmarknaden ungdomar redan efter gymnasietiden, säger han.

Fyra tusen studenter har valt att söka utbildningar på LTU i första hand. Det är en nedgång med två procent.

– Så är det i hela landet och jag tror att det beror just på högkonjunkturen, säger prorektorn.

Populär utbildning

Lärarutbildningar som hade en svacka för några år sedan har blivit populära igen. År 2013 sökte cirka 300 studenter till olika lärarlinjer och i år har siffran ökat till över 500 sökande.

Erik Höglund tror att anledningen kan vara att läraryrkets status har höjts.

– Man har ju pratat mycket om lärarkrisen och de dåliga lönerna och det kanske har gett effekt, säger han.

Vårdansökningarna ökar

Men vårdutbildningar har varit den riktiga överraskaren. När det gäller utbildningar till specialistsjuksköterska inom röntgen eller intensivvård så har antalet ansökningar nästan fördubblats – från 153 ansökningar förra året till 282 ansökningar i år.

Enligt prorektorn beror detta på nära samarbete med Region Norrbotten som är huvudman för sjukvården.

– De har aktivit informerat personalen och rekryterat folk till vidareutbildning och vi har anpassat utbildningar till önskemål, säger Erik Höglund.

”Hade knappt hört talas om Luleå”

Katrin Andersson ska bli fysioterapeut. Hon kom till Luleå från Stockholm av en slump utan att veta så mycket om staden.

– Jag började här för att jag kom in i utbildningen. Jag kände ju till de stora universitetsstäderna såsom Uppsala, Umeå och Lund men hade knappt hört talas om Luleå, säger hon.

Hon tycker att Luleås fritidsutbud till studenterna borde bli bättre för att öka attraktiviteten.

– Jag saknar ett större utbud av saker att göra. Det räcker inte att Luleå har en is att gå på under vintern, säger den blivande fysioterapeuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.