Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Broman, biolog, gjorde på måndagen en observation av vad han är säker på är en knölval i Luleå. I klippet ser du en snutt från maja Larssons iakttagelse. Foto: Maja Larsson/Andreas Broman

Trolig knölval observerad vid Bergnäsbron i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Broman, biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten, är säker: han såg en knölval i vattnet när han körde över Bergnäsbron i Luleå på måndagen.

Valobservationen inträffade medan han körde bil över bron, på väg in mot centrala Luleå. Klockan var omkring kvart över fyra–halv fem på eftermiddagen.

– Det som fångade mitt öga först var en stor virvel i vattnet, och en mås som flög över virveln och cirklade runt, berättar Andreas Broman för SVT.

Kom upp en bröstfena

Han tänkte att det var en rejäl virvel. Och när han tittade igen så kom det upp en stor bröstfena ur vattnet.

Andreas Broman behövde hålla ögonen på trafiken framför sig, det var många bilar på vägen.

– När jag kikade ditåt igen, så såg jag ryggen och en liten ryggfena. Det var det enda jag hann se! säger han och skrattar.

Har skådat valar i Norge

Andreas Broman har dragit slutsatsen att det måste ha varit en knölval, som troligen har simmat fel och hamnat uppe i Bottenviken.

Han är trots den korta glimten av valen helt säker på vad han har sett. Han verkar som biolog och fiskexpert vid Länsstyrelsen, och har skådat valar i både Norge och på Svalbard genom åren.

– Jag är inte valexpert, men jag vet vad jag såg.

”Rörde sig under vattnet”

Även Luleåbon Maja Larsson och hennes tre kompisar blev vittnen till knölvalen när de satt och grillade ett stenkast från Bergnäsbron.

– Vi såg att det rörde sig under vattnet. Så vi gick närmare och såg själva ryggen. Först trodde vi att det var en haj och tänkte aldrig på valar för vi trodde inte att de hade några fenor. Men när vi googlade knölval såg vi att de har en liten fena på ryggen.

Efter ett tag började de filma vad de såg ute på vattnet. SVT Norrbotten har visat filmerna till biologen Andreas Boman som uppger att de visar att det onekligen ser ut att kunna vara en val.

– Rörelsen är tydlig åt en riktning. Först bryts utan av ryggen följt av en liten knöl till ryggfena, säger han.

Nu är Andreas Broman nyfiken på om fler kan ha sett valen som passerade vid Bergnäsbron. Han menar att många var ute och körde denna tid och fler borde ha gjort observationer.

Det har hänt tidigare att valar kommit upp till Luleå. 2012 rapporterade SVT om att en knölval setts på samma plats.  Och 2006 rapporterades också om en knölval i Luleå skärgård.

TIPSA SVT: Har du sett valen i Luleå? Skriv till SVT Norrbotten på e-post: norrbotten@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.