Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Migrationsverkets Robert Haecks på kritiken – och hör varför myndigheten inte hjälpte Haifa i Boden att göra rätt. Foto: Erica Olofsson/SVT

Trots Haifas dokument – ”Inte samma sak som en ansökan om arbetstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Haifa Bamehriz Henriksson och maken Roger anser att Migrationsverket har fel när de påstår att myndigheten inte visste att Haifa ville söka arbetstillstånd. Nu svarar Migrationsverket på kritiken.

Migrationsverket säger att de har koll på vad de skrivit i sina egna dokument gällande Haifas ärende.

– Vi har sett allting som finns i våra papper, säger Robert Haecks, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Utvisade Haifa i Boden

Men det stämmer inte om man tittar i dokumenten.

– Det står ju att jag lämnat i en ansökan i deras papper. Om det inte räckte så borde de ha informerat oss om att det saknades, säger Haifa Bamehriz Henriksson.

Så här skrev Migrationsverket i protokollet:

”Sökande har redan lämnat in en ansökan om arbetstillstånd genom spårbyte idag.”

”Inte samma sak som arbetstillstånd”

Trots det menar myndigheten att ingen ansökan kommit in, samt att de inte kunde veta att Haifa bett om ett spårbyte för en ansökan om arbetstillstånd.

– Vi kan inte veta vad någon vill. Om man vill någonting, då måste man komma in med rätt ansökan i rätt tid. Det som kom in där var en anmälan om arbete. Det är inte samma sak som en ansökan om arbetstillstånd, säger Robert Haecks.

I ett mejl till SVT skriver Migrationsverkets presschef, Jesper Tengroth:

”Migrationsverket har gjort bedömningen att yttringen om spårbyte under samtalet den 19 april 2022, samt den anmälan om arbete som inkommit från Bodens kommun, inte kan betraktas som en ansökan. Domstolen har gått på verkets linje i denna bedömning och i sin dom avslagit överklagan – trots vetskap om dessa händelser.”

I videon svarar Migrationsverket på kritiken – och du hör varför myndigheten inte hjälpte Haifa att göra rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisade Haifa i Boden

Mer i ämnet