Hör handlaren Per Lax i Karesuando som är besviken över att det inte finns någon insättningsfunktion i samhällets första bankomat. Foto: Hans Sternlund/SVT

Trots ny bankomat – handlare i Karesuando får fortsätta köra 18 mil till banken

Uppdaterad
Publicerad

Sex orter i Norrbotten kommer att få sina första kontantautomater inom kort. Men bara en av dem har insättningsfunktion.

Handlarna i Karesuando kommer att få fortsätta resa 18 mil för att sätta in pengar.

Enligt en ny lag ska människor i Sverige ha tillgång till kontanter inom ett rimligt avstånd. Därför installeras nu nya bankomater på platser i Norrbotten som inte har haft någon tidigare.

Men lagen handlar bara om uttag och säger ingenting om möjligheterna till insättning.

Får åka långt

Bland de nya bankomaterna är det bara den i Harads som får en insättningsfunktion. I Glommersträsk, Vidsel, Nikkala, Vittangi och Karesuando blir det bara uttagsautomater.

I Karesuando får butiksägarna fortsätta åka långt för att sätta in pengar

– Vi för dem till Kiruna när vi har vägarna förbi, säger handlaren Mats Eliasson.

Besviken handlare

Hos handlaren Per Lax finns sedan tidigare tjänsten kassagiro där man kan betala räkningar, lösa in avier och ta ut pengar mot en avgift.

Funktionen att sätta in pengar används dock inte av honom eller någon annan. Han skulle själv få ligga ute med pengarna mellan de glesa avhämtningarna av kontanterna.

Han är besviken över att bankomaten inte kommer att ha insättningsfunktion.

Ni hör honom i klippet där även Bankomat förklarar varför man har valt bort insättningsfunktionen i flertalet automater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.