När behövs egentligen kontanter? Hör hur flera bybor i Karesuando resonerar. En av dem, Lars-Olov Juuso, ser alltid till att det finns kontanter i plånboken. Foto: Hans Sternlund/SVT

Allt mindre kontanter – men vid ett tillfälle kommer sedlarna fram

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av kontanter har minskat med 21 procent bara under det senaste året. Även många Karesusandobor har slutat betala med pengar. Men det finns ett tillfälle då sedlarna kommer fram.

Det är Bankomat och ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna som har för statistik över kontantuttagen ur deras automater.

Nya vanor

Företaget har noterat en stadig minskning med omkring tio procent årligen under de senaste fem åren. Men minskningen i kontantuttagen har varit hela 21 procent under det andra halvåret 2020 jämfört med motsvarande tid 2019.

– Människor har förändrat sina betalningsmetoder. Man är mer hemma, det har inte varit marknader, mässor och loppisar i samma utsträckning, och en ny stor grupp människor har börjat handla mer på nätet, säger Jenny Danielsson, PR- och kommunikationsansvarig vad Bankomat.

Då kommer kontanterna fram

Frågan är hur det kommer att se ut i Karesuando och andra platser som kommer att få en kontantautomat för första gången.

Kontantanvändningen bland de bybor som vi har pratat med är högst varierande idag. Men det finns ett tillfälle då man inte gärna använder digitala betalningsmetoder. Ni hör om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.