180 ton tungt Foto: Thommy Johansson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tung 100-åring på en sista resa

Publicerad

Nu pågår en av Sveriges största husflyttningar. Under tisdagen flyttas ytterligare ett kulturhus från Malmberget. Det är ett av 30 hus som flyttas på grund av gruvbrytningen.

Det handlar om ett 22 meter långt, 10 meter brett, 11 meter högt och 180 ton tungt hus som flyttas under tisdagen. Flytten går till så att grunden till huset grävs ut, stålbalkar förs in under huset och sedan lyfts det upp på en specialbyggd trailer med 18 axlar och 144 hjul. Efter det ska huset köras de 7 kilometerna till sin nya plats i Koskullskulle.

Totalt 30 kulturhus

Flytten av de cirka hundraåriga kulturhusen sker i tre etapper. Förra året flyttades 14 hus från Malmberget, i år ska 11 hus flyttas och nästa år ska 5 hus flyttas när gruvbrytningen tar över området.

Byggdes i slutet på 1800-talet

Samhället Malmberget byggdes i slutet av 1800-talet för att gruvarbetarna skulle ha någonstans att bo. Ingen kunde då ana att gruvbrytningen skulle pågå än i dag, mer än 100 år senare. Nu måste samhället avvecklas och de intilliggande orterna Gällivare och Koskullskulle utvecklas och förtätas. Butiker och frisörsalonger får ny adress, barnen en ny väg till skolan och motionsspåren får nya slingor.

Har pågått i 60 år

Samhällsomvandlingen i Malmberget har pågått i omkring 60 år när områden har avvecklats. Exempelvis flyttades kyrkan första gången 1974.

Tekniska problem försenar flytten

Vid lunchtid kunde de som jobbar med flytten konstatera att styrstaget gått av på den specialbyggda trailern. Därför försenas flytten. Besked kom under eftermiddagen att flytten är uppskjuten till tidigast onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer