Tuomo Sankala i Haparanda tittar till de övergivna svanungarna flera gånger om dagen. Men han befarar att de dör så fort kylan kommer. Foto: Joakim Nordlund

Tuomo får ingen hjälp att rädda övergivna svanungar i Haparanda: ”Är lämnade att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Tuomo Sankala i Haparanda försöker med alla medel hjälpa fem övergivna svanungar i centrala Haparanda. Myndigheterna kan inte göra något och ungarna ser ut att dö i en vattenpöl.

– Nu kommer kylan, och de kommer inte härifrån utan hjälp, säger han.

Varje dag färdas Tuomo Sankala och hans hustru längs cykel- och gångbanorna i centrala Haparanda. De stannar ofta till för att titta och fotografera fåglar längs vägen. Sedan i våras har de följt svanfamiljens kamp.

– Deras bon spolades bort av vårfloden åtminstone vid ett par tillfällen, men de lyckades ändå föda upp ungar, säger Tuomo Sankala.

Föräldrarna har övergett ungarna

I dag är fem ungar i knipa eftersom föräldrarna hamnade i bråk för några veckor sedan. Efter det har de stora svanarna inte setts till, utan ungarna är lämnade åt sitt öde i en vattenpöl alldeles intill E4 vid gränsen mot Finland.

– Det är två kullar där ungarna nu har gått ihop, säger Tuomo Sankala.

Han och hustrun har följt kampen extra noga de senaste veckorna. Det har handlat om mellan tre till fem dagliga besök, och nu växer oron när vintern närmar sig.

– De är ensamma här. Föräldrarna kommer inte. Vi har försökt att mata dem, och fick råd om vilken mat vi skulle ge. Men de tar den inte, utan äter bara sjögräs. De ligger risigt till, för nu kommer kylan, och de kommer inte härifrån utan hjälp, säger han.

Länsstyrelsen kan inte hjälpa

Han har försökt att kontakta myndigheter, föreningar och organisationer för att kunna få till stånd en hjälpaktion.

– Jag har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Norrbotten, men här i länet finns det inte någon viltfågelrehab. De tycker inte att de kan göra något utan menar att det här är naturens gång. De får dö eller klara sig bäst de kan.

Vill flytta svanarna till Kalixälven

Tuomo Sankala hoppas på att kunna sammanföra svanungarna med en stor grupp svanar i Kalixälven.

– Det här är känsliga fåglar som lätt stressar upp sig, så jag förstår problemet med en flytt. Men det är bättre att försöka flytta de här fåglarna till något ställe där svanarna samlas inför flytten än att bara lämna dem att dö, säger han.

Naturvårdsverkets webbplats står det att alla fåglar är fridlysta, och man får själv inte ta hand om oskadade eller övergivna vilda djur och fåglar. I faktarutan nedanför ser du fler råd om övergivna fågelungar.

I videon träffar du Tuomo och svanungarna vid vältrafikerade E4 i Haparanda

Råd om övergivna fågelungar:

Naturvårdsverkets rekommendationer

Fågelungar är sällan övergivna. Om du hittar en unge som ser övergiven ut, lämna kvar den på platsen. Föräldrarna är förmodligen i närheten.

Kontakta viltrehabliterare

Du kan försöka att hitta boet för att sätta tillbaka ungen, men det kan vara mycket svårt att hitta rätt bo. Alla fåglar är fridlysta och du får själv inte ta hand om oskadade eller övergivna vilda djur och fåglar. Kontakta viltrehabliterare om det är skadade rovfåglar, ugglor eller hotade arter.

Klappa inte

Klappa inte fågelungar, ditt hudfett förstör fågeldunets vattenavstötande skydd. Fågelungar kan också ha parasiter av olika slag, till exempel loppor och kvalster. Därför ska du tvätta händerna om du tagit i en fågelunge.

För fler råd – läs mer här

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.