Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tusen toners Alexander Olofsson om det räddade musikhuset i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tusen toners glädjesång – replokalerna i Kiruna räddas

Uppdaterad
Publicerad

Frågan har debatterats länge. Ska den gamla sjukstugan där musikföreningen Tusen toner huserar i flyttas eller rivas? Nu har politikerna sagt sitt – fastigheten räddas och kommunen går in med 110 miljoner kronor.

Sedan bronssommaren 1994 har musikföreningen Tusen toner använt den gamla sjukstugan. Ett 30-tal band nyttjar 16 replokaler men fastigheten ligger farligt nära rasriskområdet.

LKAB och kommunen var överens om ett avtal där kommunen skulle avsätta över 50 miljoner kronor för att flytta byggnaden samt den gamla brandstationen – men det gjordes inte och pengarna har använts till annat.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Brandstationen flyttas också

Men under måndagen träffades kommunstyrelsen i Kiruna och en av punkterna var att fatta beslut om fastigheternas framtid.

Istället för rivning kommer byggnaderna att flyttas till nya stadsparken i nya centrum. Kostnadskalkylen är i nuläget satt till 110 miljoner kronor.

– På ett sätt gör det ont i mig att en kommun som inte har pengar ska behöva fatta det här beslutet. Men att riva eller bygga nytt var inte ett bättre ekonomiskt alternativ, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

1 700 namnunderskrifter

Innan dagens möte uppvaktades Töyrä av Tusen toners Sebastian Nilsson som räckte över en namninsamling på över 1 700 underskrifter.

– Vi ska inte bygga en ny stad på nostalgi. Men vi har redan rivit så många byggnader så det finns ett kulturhistoriskt och viktigt värde i att Kirunaborna får ha kvar de här husen, säger Emilia Töyrä.

Ärendet ska tas upp vid nästa kommunfullmäktige innan det är helt klart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Tusen toners Sebastian Nilsson lämnar över namninsamlingen till socialdemokraten Emilia Töyrä i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet