Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur Luleå kommun försöker undvika problem kring gästarbetarnas boendemiljö. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Tusentals gästarbetare väntas till Luleå – här planeras för modulbyar

Uppdaterad
Publicerad

Industrisatsningarna i Luleå och Boden gör att behovet av bostäder för de tusentals gästarbetare som väntas är stort. Nu vill Luleå kommun bygga 3 000 tillfälliga modulbostäder på främst Porsön.

Kommunen har nu titta på områden i Luleå och kommit fram till att Porsön och Hertsöheden, där det redan finns planer på ett nytt bostadsområde, är lämpliga.

Merparten av bostäderna planeras på en industritomt strax norr om Porsön. Anledningen till att kommunen vill samla alla gästarbetarnas bostäder på få platser är för att undvika påverkan på bostadsmarknaden.

Industriboomen i norr

Trevlig boendemiljö

För att det inte bara ska bli massor av moduler staplade på varandra på en industritomt vill kommunen att miljön runt bostäderna ska bjuda in till en trevlig livsmiljö och aktiviteter. Till exempel gym och grillplatser.

– Det är viktigt att vi har en dialog om gestaltningen, hur man kan utforma gårdsmiljöer med de tillfälliga bostäderna, säger Helena Holm, samordnare entreprenörsbostäder vid Luleå kommun.

Om politikerna beslutar sig för att gå vidare med planerna är förhoppningen att modulerna ska börja byggas redan nästa år.

Drar lärdom av Skellefteå

I Skellefteå har sociala problem kopplade till gästarbetares boenden uppstått.

I klippet hör du hur Luleå kommun ska göra för att undvika samma situation som uppstått i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet