Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson SVT

Polisen i Skellefteå upptäcker många brott vid bostadsrazzior: Våld, sexhandel och droger

Uppdaterad
Publicerad

Vid fler än hälften av de razzior som lokala myndigheter i Skellefteå gjort mot olämpliga bostäder har polisen även stött på annan allvarlig brottslighet.

– Vi har stött på narkotikabrott, sexhandel, svartuthyrning och våld med stickvapen, säger polisen Mattias Wallström.

Med de stora industrietableringarna bor sedan ett par år tusentals gästarbetare i Skellefteå. En del av dem hyr rum i fastigheter och villor som inte klarar lagkraven för uthyrning.

– Det är ett fenomen som kommit med nyetableringarna, säger polis Mattias Wallström.

Samarbetar med kommunen

Polisen i Skellefteå samarbetar sedan årsskiftet med räddningstjänsten, inspektörer på Bygg- och miljöavdelningen och Bygglov för att undersöka olämpliga bostäder.

– Det är sådant vi får fram via våra informationskanaler eller att folk hör av sig till oss med tips, säger Mattias Wallström.

Polisens huvudspår var egentligen att se till att de som hyr ut till många personer verkligen följer lagen om hotell – och pensionatsverksamhet. Men vid de 11 razziorna har det även gjorts andra oväntade fynd.

Vad det handlar om kan du se i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.