Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Skellefteå kommun försöker ta reda hur många som bor i staden och hör kommunens näringslivschef Anja Palm: ”Gästarbetarna behöver också sjukvård och simhall” Foto: Tommy Forsgren SVT / Patrik Samuelsson SVT

Skellefteås svåra detektivarbete: Ingen vet hur många som bor i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå bor det minst 2 500 personer som inte syns i kommunens befolkningssiffror. Det är lika många som bor i hela Dorotea kommun.

Ingen vet säkert hur många gästarbetare som bygger nya fabriker och bostäder i den växande staden.

– Det är svårt att ta reda på hur många det är, säger kommunens näringslivschef Anja Palm.

I klippet kan du se hur kommunen försökt ta reda på hur många extra som bor i Skellefteå.

Då ska du skriva dig där du arbetar

Om personer ska bo någon annanstans än där de är är folkbokförda, kortare tid än ett år, behövs inte någon flyttanmälan göras.

Bor man längre än ett år ska flyttanmälan alltid göras.

För personer som växlar mellan olika bostäder ska de normalt vara folkbokförda där de har starkast anknytning. Det är vanligtvis där de oftast sover och tillbringar natten. Andra omständigheter, som till exempel var familjen bor, kan påverka vad som är rätt folkbokföringsadress.

Medborgare från EU- eller EES-länder kan bli folkbokförda i Sverige om de flyttar hit och planerar att bo här i minst ett år. Då krävs även handlingar som visar att de har uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i minst ett år.

Är man osäker var man ska skriva sig så kontakta Skatteverket.

Källa: Skatteverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet