Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsägaren hyrde ut en verkstad, där det byggdes massa små bås som folk sov i – hör honom i klippet. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Fastighetsägarens förklaring till sovbåsen i verkstaden i Skellefteå: ”De har tjuvbott där”

Publicerad

Ett par fastighetsägare i Skellefteå har fått förbud mot sina boenden sedan lokala myndigheter tillsammans börjat göra razzior mot misstänkt olämpliga bostäder. En av dem äger en verkstad där en handfull personer bodde i små bås.

– Det är något de gjort i ordning själva, försvarar sig hyresvärden med.

Hittills har de elva razziorna visat på stora brister hos mer än hälften av hyresvärdarna.

Två tillsyner har än så länge lett beslut om förbud. Det ena handlar om en nedlagd verkstad med 4 bäddar i små bås där fönstren var igenspikade. Fastighetsägarens förklaring vid inspektionen var att: ”Arbetarna själva har tagit initiativet att husera där och att han försökt få dom därifrån flertalet gånger utan resultat”.

Kommunens bygg och miljönämnd har förbjudit fastighetsägaren att överhuvudtaget använda verkstaden som bostad, även uthyrning.

Vill inte ställa upp på intervju

Det andra handlar om en fastighet med 33 bäddar, med otillräckligt brandskydd och högst tveksamma eldragningar. Där saknade fastighetsägaren även tillstånd för hotell- och pensionatverksamhet, vilket krävs vid en så stor uthyrning.

Om bostaden hyrs ut ändå riskerar fastighetsägaren böter på 100 000 kronor.

När SVT Nyheter Västerbotten kontaktar fastighetsägaren förklarar han att hans ambition är att öppna upp för uthyrning igen.

– Jag pallar inte att bråka med någon, men jag kör på. Det de sagt att jag ska fixa det ska jag fixa, säger han.

Ingen av de två fastighetsägare som fått förbud vill ställa upp på en intervju.

I klippet kan du se hur en av fastighetsägarna anonymt förklarar sina olämplig uthyrningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.