• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Här får hästarna besök av älg i hagen

Publicerad

En hel älgfamilj har mer eller mindre flyttat in i en hästhage i byn Puoltsa några mil utanför Kiruna.
– Som mest kan det vara upptill 30 älgar som kommer in i hästhagen, säger Kerstin Nilsson, som äger hästgården.

Obs! Artikeln skrev 20 april 2017.

Älgarna har lärt sig att det finns gott om hö i hagen där Kerstins islandshästar vistas och de kommer som en enda stor älgfamilj och hoppar över staketet till hagen.

– I början försökte vi stänga älgarna ute men vi upptäckte snart att det är omöjligt trots att vi har elstängsel. Vi har faktiskt gjort  staketen lägre för att älgarna inte ska förstöra så mycket när de hoppar över, säger Kerstin Nilsson.

Kungen i hästhagen

Kerstin Nilsson och hennes sambo Mats Berg har haft de objudna gästerna på besök i många års tid. Hästgården ligger i en dalgång och när vintern kommer så letar sig älgarna till den  serverade maten i hagen. Än så länge har det inte varit några direkta sammandrabbningar runt höet – det är tydligt vem som är kung i hästhagen:

– Hästarna är högst i rang och när älgarna kommer bestämmer de om älgarna får äta eller inte. Älgarna kommer gärna nattetid eftersom vi har hästarna inne i stallet då, säger Kerstin Nilsson.

Vad tycker du om att älgarna äter från hästarnas mat?

– Det är tur att man är djurvän, säger Kerstin Nilsson glatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer