Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Hanna Honcharenko i Boden strålar och hur livet har förändrats för några ukrainska flyktingar i Norrbotten. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Två år efter invasionen – nu har ukrainare i Luleå jobb och hem

Uppdaterad
Publicerad

Många drömmar om det nya livet i Sverige har redan slagit in – men den största drömmen återstår. Se när SVT återkommer till flera ukrainare i Norrbotten två år efter Rysslands storskaliga invasion.

När geologen Serhii Plitin från Odessa hamnade i Norrbotten oroade han sig för det kalla klimatet. I dag är han glad att det var just hit han kom.

– Jag har fått jobb på universitetet och min dröm har gått i uppfyllelse, säger Serhii.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Han är inte ensam om att ha fått drömmar att gå i uppfyllelse.

Inför krigets ettårsdag intervjuade SVT elva ukrainska flyktingar. En har återvänt men övriga har idag en egen bostad. Alla har också ett arbete varav flera inom sitt yrke.

Från polis till byggbutik

Hanna Honcharenko flydde från Charkiv nära ryska gränsen. I hemlandet var hon polis och nu träffas vi på hennes nya arbetsplats.

– Många bra och positiva saker har hänt under det här året, säger Hanna som i dag jobbar i kassan på ett stort byggvaruhus i Boden.

Olha Krasovska var finansiell rådgivare när hela hennes liv i ukrainska Mariupol slogs i spillror. Hon flydde med sitt barn och när vi intervjuade henne förra gången var hon tyngd av sorg och oro för mamman hemma i Ukraina.

– Mitt liv har förändrats och jag har jobb nu, säger Olha som arbetar som städare och samtidigt studerar svenska – i klippet berättar hon om hur hennes mamma mår nu.

Högsta drömmen har inte slagit in

Men även om drömmar i Sverige har förverkligats så har den högsta inte uppfyllts än.

Olha orkar fortfarande inte prata om läget hemma i Ukraina. Drömmen om seger i kriget har ännu inte slagit in.

I klippet – se varför Hanna strålar och hör hur livet har förändrats för några av de ukrainska flyktingarna i Norrbotten.

Ukrainska flyktingar i Luleå

Av 110 ukrainska flyktingar i arbetsför ålder i Luleå har 90 jobb eller studerar heltid på SFI. Många av dem som studerar, jobbar även vid sidan av studierna.

40 har lämnat kommunen, varav cirka 25 har återvänt till Ukraina.

Källa: Luleå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet