Två befäl misstänkta efter bandvagnsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Två befäl misstänks för vållande till annans död i samband med bandvagnsolyckan i Boden, där en soldat miste livet.

Det var i mars förra året som en bandvagn gick genom isen under en militärövning i Boden. Den 23-åriga föraren som befann sig i fordonet fastnade i vagnen och avled.

Vållande till annans död

SVT Norrbotten har tidigare berättat att ett befäl vid Norrbottens regemente är misstänkt för brott efter olyckan. Men nu är ytterligare ett befäl misstänkt, vilket NSD var först att rapportera om.

Rubriceringen på brottet är misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, alternativt vållande till annans död.

Förnekar brott

Polisen har hittills hållit förhör med ett av befälen som ska ha varit på plats när olyckan skedde och som nu är som är skäligen misstänkt. Han förnekar brott, enligt hans advokat.

Är befälet som redan hörts fortfarande bara skäligen misstänkt?

– Ja, men så småningom kan misstankegraden bli starkare men det är först när man ska fatta beslut i åtalsfrågan. Om den har förstärkts eller ligger på samma nivå vill jag ej gå in på, säger kammaråklagare Aino Pietilä, som leder polisens förrundersökning gällande bandvagnsolyckan.

Befäl ska förhöras

Inom kort kommer även det andra befälet som är misstänkt för brott att förhöras.

– Nu kommer en person till höras de närmsta dagarna som är skäligen misstänkt, säger Aino Pietilä.

Men Arbetsmiljöverkets utredning av bandvagsnsolyckan kan dröja.

– Vi har ej fått besked därifrån än. Det var sagt att den skulle komma någon gång under februari, men om de kan hålla det är osäkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka under ”Vintersol”

Mer i ämnet