En misstänkt efter bandvagnsolyckan

Publicerad

Ett befäl vid Norrbottens regemente är misstänkt för brott efter bandvagnsolyckan i Boden.

Det var under mars förra året som en bandvagn gick genom isen under den militära övningen Vintersol. Två personer befann sig i fordonet vid olyckstillfället.

En person lyckades ta sig ut – men den 23-åriga föraren fastnade i vagnen och avled.

Sedan olyckan inträffade har bland annat flera personer förhörts och en teknisk undersökning har genomförts. Enligt kammaråklagare Aino Pietilä är det en hel del åtgärder som lett till att brottsmisstanken mot befälet vid Norrbottens regemente uppstått.

”Åsidosatt arbetsmiljölagen”

Och personen kommer inom en snar framtid kallas in till förhör samt delgivas misstänke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annanas död alternativt vållande till annans död.

– Det är polisen som planerar in tidpunkten. Kan inte säga exakt när det kommer ske, men det är planerat inom de närmsta veckorna, säger Aino Pietilä.

– Men personen har åsidosatt arbetsmiljölagen som lett till att den här händelsen har kunnat inträffa.

I nuläget kan åklagaren inte gå ut med fler uppgifter kring olyckan eftersom det råder en förundersökningssekretess i fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka under ”Vintersol”

Mer i ämnet