Området där olyckan inträffade. De röda strecken markerar det totala övningsområdet för Vintersol som sträcker sig upp till Jokkmokk. Foto: SVT grafik

Detta är Vintersol

Uppdaterad
Publicerad

Övningen Vintersol har som syfte att öva stridsförmåga i vintermiljö. Övningarna pågår från slutet av februari till slutet av mars.

Vintersol avslutas med ett så kallat förbandsskede 23-29 mars då man övar anfall på civil mark i ett område från Jokkmokk ned till Boden. Delvis sker övningarna också på civil mark från Jokkmokksbasen ner till Boden via Vuollerim, Harads, Bodträskfors, Vidsel och Brännberg.

Enligt Försvarsmakten innebär avslutningen, som genomförs på civil mark, en extra dimension i att öva förmågan att strida i okänd omgivning.

Dödsolycka under ”Vintersol”

Övningarna pågår dygnet runt och boende i området har informerats om vad som kommer att försigå i deras närhet.

Under Vintersol 2017 deltar totalt cirka 1200 personer från sju förband. Dessa är Norrbottens regemente, Artilleriregementet, Skaraborgs regemente, Markstridsskolan, Helikopterflottiljen, Norrbottens flygflottilj och Försvarsmaktens logistik. Inga utländska förband deltar i övningen.

I bildspelet ovan kan du se hela övningsområdet.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka under ”Vintersol”

Mer i ämnet