Foto: TT

Två konstaterade mässlingfall i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i Norrbotten har smittats av den ovanliga sjukdomen mässling. Det är de första fallen på trettio år i länet.

Först att insjukna var en kvinna som rest i Sydostasien och kommit hem i augusti. Kvinnan fick hög feber, frossa och torrhosta och först efter ett par dagar upptäcktes utslag.

– Först då började vården att misstänka mässlingsdiagnos, men trots att man tog prover kunde detta inte verifieras, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare Region Norrbotten.

Spädbarn insjuknade

I början av september insjuknade kvinnans ännu ej vaccinerade barn i hög feber och efter ett par dagar fick även barnet utslag som tydde på mässling.

Avseende smittsamhet så kan andra ha blivit exponerade för smitta av mamman under sista veckan av augusti, bland annat i samband med hennes besök i sjukvården.

– Tiden mellan smitta och insjuknande är normalt 10–12 dagar och patienten var smittsam i slutet på augusti, så vi kan nog snart blåsa faran över avseende ytterligare fall smittade av mamman, säger Anders Nystedt.

Första fallen på trettio år

Mässling är en mycket ovanlig sjukdom i Sverige, sist ett mässlingfall rapporterades i Norrbotten var 1988.

– Även om det bara är en familj i Norrbotten som drabbats för tillfället så tycker jag att det här är en markör för att mässlingen uppenbarligen kan komma till Norrbotten också, säger Anders Nystedt.

Enligt Anders Nystedt brukar man vanligtvis bli smittad i Östeuropa, Frankrike, Grekland och Italien men kvinnan som nu smittats hade alltså rest i Sydostasien.

Vaccinet skyddar inte full ut

Även om man vaccinerats mot mässling finns det ändå en risk att bli smittad.

– Men då är det inte lika smittsamt som tur är.

Följande symtom kan vara ett tecken på mässling:

  • Hög feber.
  • Torrhosta.
  • Ögonen blir irriterade och ljuskänsliga.
  • Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet för att sedan sprida sig till resten av kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.