En misstänkt mutbrottshärva kring jägarbevis leder till åtal för två misstänkta norrbottningar. Även en person från Gävle åtalas. Foto: TT

Två män i Tornedalen åtalade i misstänkt mutbrottshärva kring jägarbevis

Publicerad

Två män från Tornedalen och en person från Gävle åtalas för grovt osant intygande och grovt tagande av muta mot tre personer, som mot betalning ska ha sålt jägarbevis utan att eleven genomfört de delmoment som krävs.

Männen ska ha tagit emot kontant-ersättning på cirka 4 000 kr per jägarbevis. Ytterligare en misstänkt från Gävleregionen har varit en länk till att locka personer till att köpa jägarbevis.

”Har pågått fem år”

– Vi har sett att det här har pågått under en femårsperiod. Mellan 300 och 400 personer har fått sina jägarbevis från de här personerna men det behöver inte betyda att alla är falska, säger Per Thörnqvist, utredare på Noas anti-korruptionsgrupp.

Många förhör

Ett 40-tal givare har förhörts i  förundersökningen, och de flesta är bosatta i Stockholm och Gävle. Ett tillslag genomfördes sommaren 2018 där två huvudmän greps och under hösten och vintern 2018 har en stor mängd förhör genomförts med personer misstänkta för givande av muta och brukande av falsk urkund.

– Ett jägarbevis krävs för att kunna ansöka om en vapenlicens. Tre personer är nu huvudmisstänkta för att ha varit involverade i att mot kontant betalning sälja jägarbevis utan att eleven genomfört de olika delmoment som krävs, säger Per Thörnqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer