Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se arbetet med vattenläckan vid lokstallarna i Kiruna Foto: Teuvo Palomäki / SVT

Två miljoner liter vatten stoppade tågtrafiken till Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort vattenläckage gjorde att det inte gick några tåg till Kiruna förrän på tisdagen enligt Vy tåg som trafikerar sträckan åt Norrtåg. Enligt Norr media har drygt två miljoner liter vatten läckt ut i närheten av lokstallarna. 

– Det verkar vara ett stort jävla rör som har gått sönder, säger Tor Kangas, Vy tåg. 

Enligt tågbolaget har vattenläckan inte uppstått från yttre påverkan utan orsaken tros i nuläget vara sättningar i marken. Läckan blev känd i slutet av förra veckan och då påbörjades arbetet med att tina upp vattnet och marken. 

På Trafikverket har man ännu ingen slutsats på vad som orsakat läckan. 

– Det återstår att se, det vi vet är att det har sprutat ut en himla massa vatten, säger Peter Jonsson, presskommunikatör, Trafikverket.  

”Vet inte hur stor skadan är”

Vattenläckan kan även komma att påverka trafiken på tågstationerna Sjiska, Kaitum och Fjällåsen. Peter Jonsson säger till SVT att man än inte kan garantera en tid för när tågen är igång men sent på måndagskvällen blev sträckan tillgänglig igen.

– Nu gör man det man kan för att få bort allt vatten. Vi vet inte hur stor skadan är förrän vi har fått bort vattnet, säger han.

Se arbetet med vattenläckan i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.