Paula och Eric Palmqvist var enda namnen på Sverigedemokrateras lista i Gällivare-Malmberget i kyrkovalet. Gruppen kan därmed inte besätta alla tre mandaten man fick i kyrkofullmäktige. Foto: SVT

Två nominerade för SD i Gällivare – fick tre mandat

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas framgångar i kyrkovalet syns tydligast i Gällivare-Malmbergets pastorat. Där fick partiet tre mandat. Men på listan fanns bara två namn: Eric och Paula Palmqvist.

Det var första gången som Sverigedemokraterna ställde upp i kyrkovalet i Gällivare och partiet (eller nomineringsgruppen som det heter i kyrkovalet) fick 153 röster, vilket preliminärt skulle ge tre mandat i kyrkofullmäktige.

Nu kommer nomineringsgruppen inte kunna tillgodoräkna sig alla röster eftersom det bara finns två nominerade personer.

– Det är lite extra surt eftersom det inte finns några tomma stolar i kyrkofullmäktige, så vårt tredje mandat kommer att gå till någon av de andra grupperna. Annars är vi självklart glada över resultatet i kyrkofullmäktige, säger Eric Palmqvist, SD i Gällivare.

”Vi hade fler tilltänkta kandidater”

Han säger att det här belyser problemen inom bland annat Sverigedemokraterna att få kandidater att träda fram och ställa upp.

– Vi hade bland annat flera tilltänkta kandidater som inte är medlemmar i Svenska kyrkan.

Men hade de varit så lämpliga med tanke på att de en gång har valt att gå ur?

– Det har du en poäng i. Men jag syftar framför allt på de som har gått ur som någon sorts protest mot kyrkans utveckling. De hade varit bättre att de hade stannat kvar och försökt att påverka.

LÄS MER: Rekordmånga röstade i kyrkovalet

Vilken grupp som får det extra mandatet är inte klart. Fortfarande återstår också att räkna förtidsrösterna innan resultatet blir fastställt.

Inget av detta kommer dock ha någon avgörande betydelse. Socialdemokraterna ökade sin egen majoritet och besätter nu minst 15 av de 25 mandaten. Partipolitiskt obundna (Posk) ligger kvar på samma nivå medan Borgerligt alternativ backar kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet