Malmberget och Gällivare centrum. Foto: SVT

Två sätt att se på stadsomvandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Två sätt att se på stadsomvandlingen i Gällivare/Malmberget.

Den hopplösa pessimisten:

  • Gruvan slukar bit för bit det idylliska Malmberget, och med samhället försvinner oåterkalleligt många välbekanta och älskade miljöer och kulturvärden.
  • Malmberget har i över hundra år solat sig på södersluttningarna, skyddats av nordanvinden och har dessutom tack vare sitt upphöjda läge betydligt behagligare vintertemperaturer än systertätorten Gällivare.
  • Människor som bor kvar tvingas leva med nattliga sprängningar och dagliga skakningar. Människor som flyttar rycks upp till en påtvingad rotlös tillvaro.
  • Villaägare måste lämna sina inbodda hus och ta farväl av sina grannar, hyresgäster riskerar att få högre hyreskostnader när de tvingas flytta till nyproducerade hus, butiker och näringsverksamheter riskerar att gå under i samband med flytten.

Den obotliga optimisten:

  • Tack vare avvecklingen av Malmberget får man en unik chans att bygga samman staden och samla samhällsfunktionerna på ett och samma ställe. Det kommer att räcka med ett bibliotek och en simhall. Kommunen sparar pengar på drift och underhåll.
  • Kommunen får chans att utan kostnad byta ut utsliten infrastruktur och uttjänta anläggningar och i stället bygga helt nya, moderna arenor.
  • Gamla misstag i stadsplanering kan rättas till. Det ödsligt torget i Gällivare kan bli en livfull plats när kunskapshus, multiaktivitetshus och evenemangsarena lockar folk till centrum.
  • Nya bostadsområden växer fram som fullgod ersättning till avvecklingsområden. Med tiden kommer också hyror och villapriser att återgå till normala nivåer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gällivare nya centrum

Mer i ämnet