Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två större skogsbränder i Norrbotten

Publicerad

Två större skogsbränder härjar i Jokkmokk. Enligt räddningstjänsten är läget besvärligt och både helikopter och försvaret har kallats in för att bistå i släckningsarbetet.

Det brinner i skogarna vid Klockarmyren och Lappmoberget i Jokkmokk. Ingen av bränderna är ännu under kontroll och räddningstjänsten har därför kallat på förstärkning.

– Det är besvärligt, men vi kämpar febrilt. Dels med egen personal och så har vi fått in helikoptrar och personer från hemvärnet nu under morgonen, säger Patrik Lindfors, inre befäl vid räddningstjänsten i Luleå.

”Vinden har spelat med oss”

Branden vid Lappmoberget omfattar runt 40 hektar. Vid Klockarmyren några mil sydöst om Jokkmokk är det ett större område som brinner.

– Det är nu en bra bit över hundra hektar. Vi har hemvärnet med 18 man på väg som förstärkning och en helikopter. Vinden har spelat med oss, och det är ju ofta så när det handlar om skogsbränder, säger Thomas Andersson, platschef på räddningstjänsten i Jokkmokk, under förmiddagen till Sameradion och SVT Sápmi.

Personal från räddningstjänsten och försvaret hjälps åt för att släcka skogsbränderna i Jokkmokks kommun. Foto: SVT

Totalt bistår 33 hemvärnssoldater räddningstjänsten vid de två bränderna men man har även kallat in fler brandbilar och mer personal samt också fler helikoptrar.

I Norrbotten patrullerar brandflyg två gånger om dygnet, för att upptäcka eventuella nya bränder.

– Mitt på dagen är den värsta ur brandsynpunkt men vi försöker hålla begränsningarna och samtidigt samla kraft för att trycka på ikväll när det vanligtvis brukar lugna sig, säger Thomas Andersson.

140 hektar har brunnit – ”En helikopter räcker inte”

Vid sextiden på tisdag kväll är det runt 140 hektar som brunnit av vid Klockarmyran på södra sidan av Lilla Luleälven.

– Vi gnetar på och håller på att bygga upp ett vattensystem. Det går framåt men vi har det inte under kontroll, säger Kaj Nyström på räddningstjänsten.

Han kan inte sia om när man kan få kontroll på branden.

– Nej det går inte, det blossar upp och så drar det iväg i topparna.

Cirka 25 personer från brandkår och hemvärn jobbar vid Klockarmyran och en helikopter håller på att vattenbomba för fullt.

– Det räcker inte, men det hade varit ännu värre utan, säger Kaj Nyström.

”Klart man är orolig”

I Ålloluokta utanför Porjus träffar vi Christian Rimpi, allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning. Han har länge varit orolig på grund av vädret.

– Redan för några veckor sedan började man oroa sig och hoppas på regn, säger han.

Hör Christian Rimpi i klippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet