arkivbild. Vargen på bilden är inte den som nämns i texten. Foto: Heiko Junge

Två vargar rör sig i Norrbotten – misstänks ha rivit renar

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar av östlig härstamning rör sig i länet just nu, meddelar länsstyrelsen i Norrbotten.

– Det är oftast relativt unga djur på utvandring som dyker upp här, säger Erik Graneroth, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen i Norrbotten har nu fått svar på de DNA-prov som handlade om två misstänkta vargar. Svaren visade: Det är två vargar av östlig härstamning som rör sig i länet.

– Det var en liknande grej i fjol. Då hade vi tre vargar samtidigt i Arvidsjaur. Även de av östlig härstamning.

Oklart vart vargarna befinner sig

Den varg som syntes i måndags efter E4:an – och som SVT Norrbotten rapporterade om – var samma varg som tidigare varit i närheten av Mårdsel. Den andra vargen har rört sig norrut mot Överkalix. Men länsstyrelsen har i nuläget ingen uppfattning om vart vargarna befinner sig.

– Den enda attack vi vet om hittills är två renar som blev rivna förra veckan. Mycket tyder på att det var varg när man tittar på angreppssättet och avstånd mellan hörntänderna, säger Erik Graneroth, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.