Efter en tvist får nu Piteå Havsbad ersättning från Migrationsverket för onormalt slitage av de boenden de hyrde ut under flyktingkrisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Tvisten om asylboendet på Pite Havsbad – miljonuppgörelse klar

Uppdaterad
Publicerad

Under flyktingkrisen hyrde Pite Havsbad ut boende till Migrationsverket och efter det uppstod det en infekterad tvist. Enligt Piteå Havsbad slets lokalerna onormalt och trots att parterna varit oense har man nu nått en förlikning som innebär att Migrationsverket ska betala 10 miljoner kronor i ersättning.

Under flyktingsituationen 2015 upphandlade Migrationsverket bland annat Pite havsbad, med 1 300 platser, som bostad för asylsökande.

Hotellrum och stugor hyrdes ut, sammanlagt 679 rum, och i efterspelet kring detta framförde bolaget ersättningskrav på grund av onormalt slitage.

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Ersätter onormalt slitage

I en skrivelse till Luleå tingsrätt påpekade Piteå havsbad att flera skador uppstått på bland annat golv och inredning och att det skett genom boendes  ”vållande och/eller vårdslöshet eller försummelse .”

– Att det kommer in ersättningsanspråk för att återställa bostäder vi upphandlat är vanligt och något som arbetar med dagligen. Det vi ersätter är onormalt slitage. Summan i sig kan tyckas stor, men man får ställa den i relation till antalet platser vi hyrt, säger Kenneth Karlsson, enhetschef vid Migrationsverket enheten för tillfälliga bostäder.

Krävde mera

Pite Havsbad krävde från start 55,5 miljoner men minskade sedan sitt krav till 38 miljoner kronor.

–  I relation till vad ägarna till Piteå havsbad har begärt är vi givetvis nöjda med summan. Nu är våra förehavanden med havsbadet avslutat, säger Kenneth Karlsson.

Migrationsverkets kontrakt med Pite Havsbad har tidigare granskats av SVT.

SVT har sökt Pite Havsbad och texten uppdateras om vi får en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet