Johan Forssell (M) vill att regeringen ger ett uppdrag till exempelvis Statskontoret, att granska Migrationsverket. Foto: Claudio Bresciani/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Johan Forssell (M): ”Tillsätt en oberoende granskning av Migrationsverket”

Publicerad

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna reagerar på SVT:s avslöjanden om Migrationsverkets avtal med Pite Havsbad. Moderaterna vill att regeringen tillsätter en oberoende revision.

Sverigedemokraternas Paula Bieler menar att affären bara är ett exempel i raden på problem hos Migrationsverket.

– Man bör se över hur det kunde ske. Det är uppenbart att det funnits brister i utbildning, uppföljning och styrdokument.

Både hon och Johan Forssell (M) säger att det visserligen var ett kaotiskt läge för myndigheten 2015, men att det inte betyder att man kan släppa kontrollen av ett avtal som omfattar flera år och hundratals miljoner.

– Det ska inte gå till på det här sättet. Migrationsverket måste gå till botten med vad som hänt, och säkerställa att det inte upprepas, säger Johan Forssell.

”Se över riktlinjer”

Paula Bieler menar att regeringen bör se över sina riktlinjer till Migrationsverket.

– Vill man fatta kloka beslut i framtiden är det en bra idé att titta bakåt på vad som gått fel och försöka lära sig av det.

Moderaterna vill att regeringen beställer en extern granskning.

– Vi vill se en oberoende revision av Migrationsverkets arbete med den här typen av avtal, både vad gäller kostnadskontroller och uppföljningar. Den kan till exempel göras av Statskontoret, säger Johan Forssell.

”Handlar om skattebetalarnas pengar”

Förslaget om en oberoende revision av Migrationsverkets avtal är inte nytt. Bert Karlsson har tidigare krävt att Riksrevisionen ska göra en sådan. Moderaterna har lagt fram förslaget tidigare, men Johan Forssell menar att den förra veckans avslöjanden skärper behovet ytterligare.

– SVT har gjort en viktig granskning. Det här handlar både om skattebetalarnas pengar och förtroendet för Migrationsverket och migrationspolitiken.

Ansvarig minister Helene Fritzon hälsar via en pressekreterare att hon som minister i en övergångsregering inte kan ta några intiativ av den typ som Moderaterna kräver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet