När det gäller driftskostnaderna, som hittills uppgått till närmare 40 miljoner, så visar SVT:s granskning att Migrationsverket inte gjort de årliga avräkningar som hyresavtalet stipulerar. Foto: Adam Wrafter/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter SVT:s granskning: Migrationsverket startar egen utredning om Pite Havsbad

Publicerad

Miljonkostnader som inte kontrollerades och hyresavtal med ett bolag som inte var registrerad ägare. Efter SVT:s avslöjanden startar nu Migrationsverket en granskning av mångmiljonavtalet med Pite Havsbad.

– Vi har startat en utredning för att se vad som hänt mot bakgrund av de uppgifter som kommit fram, säger Gun Snödahl, chef för Migrationsverkets avdelning för interna utredningar.

Pite Havsbad är ett av Sveriges största och dyraste asylboenden. SVT:s granskning har visat att hyresavtalet skiljer sig på flera sätt från de som tecknats kring andra asylboenden:

  • Längden – minst fyra år, medan många andra haft kontrakt på bara några månader.
  • Pengarna – 60 miljoner om året i garanterad kallhyra, som betalas ut oberoende av antalet boende.
  • Villkoren – där Migrationsverket förbundit sig att också betala en rad löpande driftskostnader i förskott.

När det gäller driftskostnaderna, som hittills uppgått till närmare 40 miljoner, så visar SVT:s granskning att Migrationsverket inte gjort de årliga avräkningar som hyresavtalet stipulerar.

SVT avslöjade också att Migrationsverket, trots att man intygat motsatsen, tecknade hyresavtalet med ett bolag som inte var registrerad ägare till fastigheterna.

”Viktigt gå till botten med uppgifterna”

I förra veckan uppgav den ansvarige chefen Willis Åberg att man visserligen ska börja göra kostnadsuppföljningen från och med nu – men att det inte fanns något behov av att utreda varför det inte gjorts hittills.

Men nu kommer alltså en utredning att göras, av myndighetens avdelning för interna utredningar.

– Det är viktigt för Migrationsverket att gå till botten med uppgifter om att något kan ha gjorts fel i vårt arbete, säger Gun Snödahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet