Bert Karlsson har själv drivit en rad flyktingboenden. Foto: Adam Ihse/TT

Bert Karlsson rasar efter SVT:s avslöjanden: ”Det är inte klokt”

Uppdaterad
Publicerad

Affärsmannen Bert Karlsson, som själv drivit en rad asylboenden, reagerar starkt på SVT:s granskning av affärerna kring Pite Havsbad. Han menar att Migrationsverket borde granskas av Riksrevisionen.

– Det är bedrövligt, säger Bert Karlsson, som själv fått klä skott för kritik mot bolag som tjänar pengar på asylboenden, apropå de bristande kostnadskontroller som SVT avslöjat.

– Entreprenören har inte gjort något större fel, han vill ta betalt naturligtvis, men det är inte klokt att Migrationsverket inte kontrollerat.

Hans egna omtalade asylboenden drevs på helt andra villkor än Pite Havsbads. Bland annat:

  • Kortare kontrakt.
  • Kostnaden knuten till antal boende.
  • Takbelopp för priserna.

Sammantaget var Bert Karlssons och andras boenden betydligt billigare för staten än Pite Havsbad, där det i snitt bott 660 asylsökande de senaste åren till en kostnad av över 60 miljoner per år.

Kräver granskning

Dessutom hade Migrationsverket hårda krav på att de andra bolagen skulle bevisa att de ägde de fastigheter de ville hyra ut. Det gör att Karlsson nu reagerar starkt på uppgiften att hyresavtalet om Pite Havsbad tecknades med ett bolag som vid tecknandet inte var registrerad ägare till fastigheterna.

– Det är förvånansvärt med tanke på att de varit så noga i vårt fall. Flera avtal stoppades när det var osäkra förhållanden.

Enligt Bert Karlsson finns det en rad missförhållanden kring Migrationsverkets hantering av asylboenden.

– Detta borde granskas av Riksrevisionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet