Skatteverket kräver Pite havsbad på en halv miljon i så kallat skattetillägg. Foto: arkivbild/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

SVT avslöjar: Migrationsverket ifrågasätter miljonfakturor från Pite havsbad

Publicerad

Migrationsverket har stoppat två fakturor från Pite havsbad på sammanlagt över fyra miljoner. Myndigheten vill att bolaget kommer in med underlag som styrker utgifter för bland annat sanering efter skadedjur. Kraven kommer efter att SVT ställt frågor om hur fakturorna kontrolleras.

Pite havsbad är ett framgångsrikt företag som drar in mångmiljonbelopp på att hyra ut boenden till Migrationsverket under höst, vinter och vår.

Hyreskontraktet gäller till 2020 och omfattar både lokalerna i sig och en rad löpande driftskostnader.

Hittills har betalningarna rullat på, men SVT kan nu avslöja att Migrationsverket stoppat utbetalningen av två fakturor på sammanlagt över fyra miljoner kronor.

Kraven ingår enligt Migrationsverket i deras vanliga rutiner för boendekontroller, men kommer efter att SVT inlett en granskning av fakturahanteringen kring Pite Havsbad, där vi bland annat granskar i vilken utsträckning myndigheten begär in underlag från företaget bakom anläggningen.

Rader av reparationer

Den ena är på tre miljoner och gäller saneringar efter skadedjur. Migrationsverket vill nu se ett underlag som styrker fakturan.

Den andra ifrågasatta fakturan omfattar drygt 1,5 miljoner och gäller en lång rad reparationer för att bland annat återställa trasiga lampor, skrapmärken och klotter på anläggningen. Där vill Migrationsverket att bolaget kommer in med kompletterande uppgifter för att man ska kunna bedöma skäligheten i kostnaderna.

Migrationsverket skickade sina bestridanden i slutet av juli. Pite havsbads vd Kristofer Lundström skriver i en kommentar till SVT att man ”har varit i kontakt med Migrationsverket och dessa underlag är pågång.”

Halv miljon i skattetillägg

Under hösten har Pite havsbad också fått bakläxa från Skatteverket på sitt sätt att hantera momsinbetalningar. Skatteverket har i ett omprövningsbeslut krävt bolaget på ett så kallat skattetillägg på omkring en halv miljon kronor.

Kristofer Lundström skriver att själva momsbetalningarna blir ett nollsummespel eftersom bolaget kommer att få tillbaks felaktigt inbetald moms på ungefär samma nivå som man måste betala in. Däremot anser man att skattetillägget är felaktigt och kommer att överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet