Bolaget som skrev kontrakt med Migrationsverket var inte registrerade ägare till Pite Havsbad. Foto: Erik Simander/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Avtalet om asylboendet kan ha varit ogiltigt – bolaget var inte registrerad ägare

Publicerad

Migrationsverket kan ha brutit mot sina egna regler när man tecknade mångmiljonavtalet om Pite Havsbad. Motparten var inte registerad som ägare av fastigheterna, något som enligt den ansvarige chefen gör ett hyresavtal ogiltigt.

Den 25 november 2015 undertecknade Migrationsverkets Willis Åberg ett fyraårigt hyreskontrakt för Pite Havsbad med ett bolag i koncernen Studentconsulting.

Bolaget hade enligt avtalstexten ”inför ingåendet av detta Hyresavtal förvärvat fastigheterna”, och det ägandet var en förutsättning för hela affären.

Migrationsverket har hårda krav på att en hyresvärd är registrerad ägare av den fastighet som ska användas, och har flera gånger nekat kontrakt när uthyrare inte kunnat bevisa sitt ägande.

Men det finns flera oklarheter kring om Studentconsulting verkligen hade tagit över äganderätten den 25 november. I tidningsartiklar beskrevs det som att man tog över först vid årsskiftet 2015/16, alltså efter tecknandet av Migrationsverkets avtal. Den versionen stöds också av den tidigare ägaren och av handlingar som SVT tagit del av.

Registrerades senare

Och en sak är klar: köpet registrerades inte hos Lantmäteriet förrän efter årsskiftet. Den som kontrollerade fastighetsregistret den 25 november såg alltså den tidigare ägaren – inte bolaget som skulle skriva kontrakt med Migrationsverket.

När SVT frågar Migrationsverkets ansvarige chef Willis Åberg intygar han gång på gång att man gjorde en kontroll som visade att bolaget stod som ägare, och att man annars inte hade gått vidare.

– Då är ju avtalet inte giltigt.

Bekräftas av ledningen

Ledningen för Pite Havsbad beskriver det som att förvärvet redan var klart när kontraktet undertecknades – men bekräftar att ägandet inte registrerades förrän efter årsskiftet.

När SVT frågar Migrationsverket om detta, och hur man egentligen resonerat kring ägandet och kontrollen, svarar Willis Åberg att de som jobbade med ärendet inte finns kvar på myndigheten.

Det sägs inte heller finnas någon dokumentation som visar hur man resonerat.

”Otroligt konstigt”

Flera experter reagerar på att Migrationsverket kan ha tecknat ett avtal med en part som man visste inte var registrerade ägare av fastigheterna.

– Det låter otroligt konstigt, då har man lika gärna kunnat bli utsatt för en ren bluff, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

– Man ställer krav på leverantörer just för att myndigheterna ska veta vem man ger sig i lag med. Det vet man ju inte här, säger Carl Bokwall, advokat med inriktning på offentliga affärer.

Studentconsultings ledning ställer inte upp på någon intervju men Pite Havsbads ekonomichef Anna Wallin uppger via mejl att man hela tiden varit öppna mot Migrationsverket med hur affären förlöpt.

Vet du mer om den här nyheten eller något annat som vi borde uppmärksamma? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar asylboendet Pite Havsbad

Mer i ämnet