Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I sällskap med svenska kungaparet besökte Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier rymdbasen Esrange där tyska bolag etablerat sig. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tyskland satsar på rymden – vill skjuta upp satelliter från Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier besökte rymdbasen Esrange under sin andra dag under det svenska statsbesöket. Han fick tillfälle att träffa många landsmän. Den tyska närvaron på basen är större än någonsin.

Esrange startade som ett europeiskt samarbete med Tyskland som en av de stora aktörerna. Tyska forskare och tekniker har alltid utgjort ett stort inslag på basen, och nu är det fler tyskar på plats än aldrig förr.

Två tyska bolag har etablerat sig på Esrange där de testar raketmotorer i de nya testbäddarna. Det är en verksamhet som fortfarande är i sin linda.

– I deras planer ingår att skjuta upp satelliter från Esrange med tyska raketer, säger Philip Påhlsson, projektledare för det som kallas New Esrange.

Affärsmässiga grunder

Bolagen ska verka på affärsmässiga grunder. De stora nationella rymdsatsningarna har kommit att spela allt mindre betydelse.

Frågan är vilken nytta Esrange kan dra av ett tyskt statsbesök i den kommersiella rymdåldern?

– Jag tror att det är nyckeln för samarbetet inom EU för att realisera både nationella strategier och EU-strategier. Sedan i ett andra led faller det kommersiella ut på ryggen av det, säger Philip Påhlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer