Johanna Nilsson är en av dem som i morgon ska springa 50 kilometer i Boden Fortress.

Ultralöpning i Boden – långlopp är på frammarsch

Publicerad

Medan andra tycker det är långt att springa en mil eller två så nöjer sig Johanna Nilsson inte ens med marathonlopp på 42 kilometer. Hon springer ultralopp. Hon kallar det för vägen mot oändligheten. Kravlöst och vackert. Och mentalt arbete.

– Du går igenom så många olika känslostadier i ultralöpning. Det blir jobbigt. Kroppen kommer att säga att det räcker nu, men man fortsätter och man får ny energi och det är det som lockar.

Ska springa Vasaloppet

I morgon ska hon springa 50 kilometer i Boden Fortress. En uppladdnig inför hennes första 90 kilometerslopp som hon ska göra i augusti, då hon springer hela det klassiska Vasaloppet. Boden Fortess är ett av de första ultraloppen i Norrbotten.

Följ löparna i Boden

Men ultralöpning är en växande företeelse berättar Johanna Nilsson.

– Jag hoppas verkligen att norrbottningar kommer dit och springer och att man vågar ta chansen att vara med, säger Johanna Nilsson. Sånna är lopp är hur stora som helst i södra Sverige och nu har vi chansen att göra det stort i Norrbotten också.

Vill ni följa Johanna Nilsson eller någon annan löpare under loppet så kan ni göra det på Boden Fortress LIVE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.