Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Monica Blomberg, rektor vid Grans naturbrukprogram i Öjebyn, om den nya situationen med friskolekonkurrens. I klippet berättar också en elev om vad det betyder att ha djur på skolan. Foto: Anders Hjertström/SVT

Rektorn på Grans i Öjebyn om konkurrensen: ”Det är klart att det påverkar vår ekonomi”

Publicerad

När friskolan Realgymnasiet startar i Luleå i höst får Grans kommunala naturbruksprogram i Öjebyn konkurrens.  

– Det är klart att det påverkar vår ekonomi, säger verksamhetschef Iréne Johansson Worrsjö.

När SVT Nyheter Norrbotten i början av maj besöker Grans i Öjebyn har skolan betydligt bättre antagningssiffror än man hade räknat med. Detta trots konkurrensen från Realgymnasiet.

Men man har ändå något färre elever som sökt in år än tidigare år. Exakt hur många kan skolan inte säga eftersom antagningarna ännu inte är klara. Varje elev motsvarar omkring 250 000 kronor i skolpeng beroende på vilken inriktning man går.

– Det är klart att det påverkar vår ekonomi, så vi måste vara ännu mer effektiva. Men det ska inte påverka undervisningen för den skull, säger Iréne Johansson Worrsjö.

Konkurrens på olika villkor

Men Iréne Johansson Worrsjö menar samtidigt att den stora gården som Grans i Piteå har, och de fasta kostnader som följer med det, också innebär att konkurrensen mellan skolorna inte blir på samma villkor. Detta eftersom Realgymnasiet hyr in sig externt och på det sättet får lägre fasta kostnader.

– I och med att vi har vår anläggning så ligger våra fasta kostnader på 70 procent oavsett om vi har tio eller hundra elever. Realgymnasiet har inte en anläggning som behöver driftas, säger Iréne Johansson Worrsjö.

Osäker effekt

Däremot går det inte med säkerhet att säga att färre elever enbart har att göra med konkurrensen från friskolan i Luleå.

– Eftersom antalet naturbrukselever totalt sett har ökat i Norrbotten så kan man tänka att antalet hade ökat hos oss om inte Realgymnasiet etablerat sig. Men som sagt, det går inte att vara säker på det, säger Iréne Johansson Worrsjö.

I videon möter ni Grans rektor Monica Blomberg som menar att konkurrensen inte ska påverka undervisningen och sistaårseleven Saga Stenvall  om sin tid på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.