Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lärandegruppens vd Mikael Karlsson om varför de vill etablera sig i Luleå – och om de miljonvinster som skolkoncernen gör. Foto: Anders Hjertström/SVT

Skillnader för elever på privat och kommunalt naturbruksgymnasium

Uppdaterad
Publicerad

I höst startar friskolan Realgymnasiet ett naturbruksprogram i Luleå med inriktning djurvård och hästhållning. Med en omsättning på 834 miljoner och en vinst på 84,5 miljoner förra året är det en skolkoncern med gott om pengar som etablerar sig.

– Det enkla svaret är att det ger oss kraftfulla förutsättningar att utveckla vår verksamhet, säger vd:n Mikael Karlsson.

Skolan kommer att ligga ett stenkast från Länsstyrelsen och ingår i Lärandegruppen där koncernen samlat sina förskolor, grund- och gymnasieskolor.

Men man kommer inte att bygga en egen gård som kommunala naturbruksprogram i regel har, utan man kommer att hyra in sig externt när det gäller undervisning som rör trav och hästar.

– Vi ser det som ett mervärde för eleverna. I den del där det är möjligt att arbeta i partnerskap ser vi det som en fördel. Eleverna ska ju sedan ut på arbetsmarknaden, säger Mikael Karlsson.

Kommunala skolpengen – en stor intäktskälla

I en granskning som SVT gjorde under våren framgår att de fyra största skolkoncernerna tillsammans tjänade drygt 1,3 miljarder kronor det senaste året. Där ingår inte Realgymnasiet, men gemensamt för alla friskolor är att den största delen av intäkterna kommer från den skolpeng som kommunerna är skyldiga att betala ut, och som i sin tur baseras på de kostnader kommunerna har för sina skolor.

– Jag ser stora framtida behov inom förskola, grundskola, gymnasium och yrkeshögskola. Sen om det är vi eller någon annan som mättar det behovet får framtiden utvisa, säger Mikael Karlsson.

I videon hör ni Lärandegruppens VD Mikael Karlsson om skälet till etableringen i Luleå och om de vinster skolkoncernen gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.