Foto: TT

Undvik sockerfällorna i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Dignande bufféer och stinna påskägg som räcker ända fram till sommaren.

Påsken kan vara svår för den som vill undvika onyttigheter. Men det finns några enkla knep som kan göra kommande helg både hälsosam och god.

Svensken är duktig på att äta godis. Om tillfälle ges kan en del av oss nästan frossa tills vi spricker. Elin Rehle, dietist i Malmös primärvård, manar till eftertanke i påsk.

-Tappa inte mängdperspektivet! Handla inte lösgodis i spannar, och lägg ned andra saker i påskäggen, som en biobiljett eller roliga strumpor.

Ett råd är att prioritera och begränsa alkohol och läsk.

-Skippa musten. Gör en god dryck på isvatten och färska bär, och ät några bitar godis i stället, tipsar Anna Hamilton, dietist i Stockholm.

Men påsken bjuder också på en hel del riktigt hälsosamma godbitar. Hugg in på dina favoriter.

-Ägg, lax och sill är nyttigt. Och är du mätt så blir det också lättare att motstå godis och andra frestelser.

När godislängtan tar över – baka med familj och vänner. Hamilton tipsar om läckerheter som är lätta att svänga ihop själv.

-Gör energibollar av nötter och torkad frukt. Det är gott att smaksätta med vanilj- eller lakritspulver. Eller ta frysta bär och mixa med färsk banan, det blir en läcker sorbet, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.