Rättegången mot den åtalade kvinnan startar 15 november och kommer att pågår i tre dagar. Foto: SVT/Arkiv

Ung kvinna åtalas för våldtäkt mot barn på fritids i Norrbotten

Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern åtalas nu för flera sexualbrott mot barn på ett fritidshem i Norrbotten. Bland bevisningen finns konversationer från Snapchat och att kvinnan fått kontakt med barnen genom sin arbetsroll ser åklagaren som extra allvarligt.

– Det är en försvårande omständighet och står rakt ut i lagtexten, säger åklagare Anna Väppling.

Den nu åtalade kvinna häktades i slutet av augusti på sannolika skäl misstänkt för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt våldtäkt mot barn.

Brotten ska ha skett mot tre olika barn, under 15 år, och handla om både fysiska övergrepp samt bilder som kvinnan ska ha skickat till barnen.

Bland bevisningen finns kommunikation från Snapchat men där på grund av brottsoffrens ålder vill åklagaren inte gå in på exakt vad som skrivits men offren ska ha skickat eller mottagit meddelanden som avslöjar skeendet.

– Det är dels kommunikation mellan parterna men även personer som målsägande efteråt har haft kontakt med, säger Anna Väppling.

Utnyttjade sin position

Brotten ska ha skett i samband med fritidsverksamheten och offren ska alla ha kommit i kontakt med kvinnan genom hennes yrkesroll.

– Det här är hennes elever, det är på så vis hon kommit i kontakt med dem, säger Anna Väppling.

Hur försvårande är det för brotten?

– Det är en försvårande omständighet och står rakt ut i lagtexten.

Kvinnan nekar

Enligt åklagaren förnekar kvinnan brott och medger ingenting av det som anklagas för.

SVT Norrbotten har försökt nå kvinnans försvarsadvokat utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.