Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Unga drogar sig med torrschampo – biblioteket i Luleå tvingas stänga toaletterna

Uppdaterad
Publicerad

Unga inhalerar drivgasen från torrschampo för att bli höga, och det händer allt oftare på biblioteket på Kulturens hus i Luleå.

– Vi måste markera och därför låser vi en del av toaletterna, säger bibliotekschefen Mathias Silvder.

Det kallas ”boffa” och det handlar om att sniffa i sig drivgas från sprayburkar för att bli hög. Det kan vara riktigt farligt eftersom de flesta som provar på att inhalera också drabbas av andnöd.

Och nu är det alltså torrschampo som gäller.

”Krävs mer uppsikt”

Stadsbiblioteket på Kulturens hus har under en tid haft stora problem med toaletter som är nedsolkade med torrschampo och därför har en del av de låsts igen tillfälligtvis.

I dag gäller det fyra av sex toaletter.

– Det har varit lite stökigt på Kulturens hus och vi har även utökat våra väktare för att personalen ska slippa jaga folk och jobba med det de är anställda för. Folk kanske tror att Kulturens hus är ett lugnt ställe, men det krävs mer uppsikt än så på våra unga och vuxna, säger enhetschefen Mathias Silvder.

”Vi måste tänka storstad”

Han säger att det varit vanligt att folk tar droger på bibliotekets toaletter ända sedan Kulturens hus öppnades.

– Det finns mycket droger i Luleå och jag tror tyvärr att det här är framtiden som kommunen måste möta. Vi har blivit en stor stad. Jag tror att vi måste bemöta det här genom att tänka mer storstad och de lösningarna för att markera mot stöket på toaletterna, säger Mathias Silvder.

I klippet berättar han mer om problemet med ungdomar som sniffar drivgas från sprayburkar.

Boffning

  • Boffning är inandning av olika drivgaser, som propan. Ångorna man andas in förs via lungorna till blodet.
  • Blodet åker runt i kroppen och har med sig ämnen från ångorna.  När blodet når hjärnan påverkar ämnena hjärnan och dess signalsystem, vilket leder till att ett rus uppstår. Även syrebrist kan uppstå, vilket också kan ge en ruskänsla.
  • Ämnena i ångorna kan även påverka hjärtat och orsaka allvarliga hjärtrytmrubbningar. Upprepad inandning av drivgas under en begränsad tid kan leda till att syrebrist uppstår, vilket förstärker de skadliga effekterna på hjärtat.

Källa: Drugsmart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.