Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är lag på att barn under 15 år ska använda cykelhjälm, men i Norrbotten är det bara 63 procent av alla barn som gör det. Foto: SVT

Barn slopar hjälmen: ”Åker av på högstadiet”

Publicerad

Sedan år 2005 är det lag på att barn under 15 år ska använda cykelhjälm men i Norrbotten är det bara 63 procent av alla barn som gör det. Det enligt NTF:s årliga undersökning av hjälmanvändandet.

– Man ser framförallt att det är när barnen börjar på högstadiet som hjälmarna börjar åka av. Man ser att föräldrarna inte har hjälm, kompisarna använder inte hjälm och då ska inte heller jag ha hjälm. Man börjar bli lite större och ser det som en vuxengrej och då ska inter heller jag ha den på mig, säger Maria Ögren som är projektledare vid NTF Norrbotten.

Men om barnen är dåliga på att använda hjälm är föräldrarna ännu sämre. Endast 27 procent av vuxna i Norrbotten använder hjälm och det är långt under riksgenomsnittet som ligger på 37 procent.

– Det är ju inte alls bra med tanke på att hjälmen halverar risken för hjärnskador och huvudskador.

Tror du att ungdomarna påverkas av att deras föräldrar inte använder hjälm?

– Det är klart att det gör. De har ju de vuxna som förebilder och ser de att vi inte använder hjälm så är det klart att de ser att då behöver inte heller de använda hjälm.

Och hon pekar på vikten av information för att få fler att använda cykelhjälm.

– Det har man sett nu för under något år då man inte jobbat med det så sjunker siffrorna på användandet av hjälm så vi måste försöka ännu mer vara ute och påverka och informera om betydelsen av att använda hjälm om olyckan skulle vara framme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer