Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruppchefen Erik Furmark om varför tullpersonalen i Haparanda behöver få bära vapen. Foto: SVT och Tullverket

Uniformerad tullpersonal i Haparanda får bära vapen: ”Behöver kunna skydda oss”

Uppdaterad
Publicerad

Stora narkotikabeslag medför risker. Därför har Tullverket beslutat att uniformerad personal vid landets gränser ska kunna vara beväpnade med tjänstepistol.

– Vi behöver medel för att kunna skydda oss, säger Erik Furmark vid tullen i Haparanda.

Tullverkets civilklädda är sedan tidigare pistolbeväpnade. Däremot har inte den uniformerade personalen vid landets gränser haft rätt till detta – men den regeln tas nu bort.

Den organiserade brottslighetens utbredning och allt större beslag av narkotika har lett till större behov av att kunna skydda sig.

SVT Norrbotten har tidigare rapporterat att knarkkurirerna blir allt fler i Haparanda.

– Vi har under 2023 haft väldigt stora beslag av narkotika både här uppe och i stora delar av landet. Det är en oroväckande trend, säger Erik Furmark, ställföreträdande gruppchef i Haparanda.

Tullpersonal ska utbildas

Personalen kommer dock inte alltid att bära vapen utan det är Tullverkets kontrollavdelning som får bedöma när det är motiverat.

Det kommer också dröja innan förändringen är genomförd fullt ut.

– Medarbetare ska utbildas och vapen och all kringutrustning ska köpas in. Dessutom behövs ökade budgetanslag från regeringen, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

En pilotverksamhet med kroppskameror kommer även att starta längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.