Trafikverkets planer på att bygga en tillfällig bro över Torne älv gjorde att Norrbottens museum anlitades för att göra en förundersökning av gropen i september 2021. Då visade det sig att fångstgropen användes för mer än 6 000 år sedan och den bar dessutom på en hemlighet.
Härden ett mysterium
Under vallen till gropen fann Norrbottens museums arkeologer en över 9 000 år gammal härd. En fornlämningstyp som beskrivs som en avgränsad eldplats och den är ett mysterium.
– Det går inte med säkerhet att säga vad den har använts till. Man har inte hittat brända ben från matrester, och trots lipidanalys (fettsyraanalys) inte heller några spår efter matlagning, säger arkeologen Jannica Grimbe.
Daterades med kol-14-metoden
Det enda man fann var skörbränd sten, rödbränd sand och ett kollager. Med hjälp av kolbitar från kollagret kunde härden dateras med kol-14-metoden.
– Man analyserade också jordprover i härden, men resultaten var blygsamma. Härden ska ändå ses som en viktig pusselbit i forskningen om den äldsta stenåldern i länet, säger Jannica Grimbe, Norrbottens museum.