Den drygt 9 000 år gamla härden hittades gömd under en fångstgrop nära Autio i Pajala kommun. Foto: Ida Mattsson/Norrbottens museum

Över 9 000 år gammalt fynd hittat i Pajala – låg gömd under fångstgrop

Publicerad

Redan under 1990-talet registrerades en 6 000 år gammal fångstgrop nära Autio i Pajala kommun. Nu har man gjort ett ännu äldre fynd, en över 9 000 år gammal härd som ses som en viktig pusselbit i forskningen om den äldsta stenåldern i Norrbotten.

Trafikverkets planer på att bygga en tillfällig bro över Torne älv gjorde att Norrbottens museum anlitades för att göra en förundersökning av gropen i september 2021. Då visade det sig att fångstgropen användes för mer än 6 000 år sedan och den bar dessutom på en hemlighet.

Härden ett mysterium

Under vallen till gropen fann Norrbottens museums arkeologer en över 9 000 år gammal härd. En fornlämningstyp som beskrivs som en avgränsad eldplats och den är ett mysterium.

– Det går inte med säkerhet att säga vad den har använts till. Man har inte hittat brända ben från matrester, och trots lipidanalys (fettsyraanalys) inte heller några spår efter matlagning, säger arkeologen Jannica Grimbe.

Daterades med kol-14-metoden

Det enda man fann var skörbränd sten, rödbränd sand och ett kollager. Med hjälp av kolbitar från kollagret kunde härden dateras med kol-14-metoden.

– Man analyserade också jordprover i härden, men resultaten var blygsamma. Härden ska ändå ses som en viktig pusselbit i forskningen om den äldsta stenåldern i länet, säger Jannica Grimbe, Norrbottens museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.