Johan Gustafsson, Slöseriombudsmannen. Foto: SVT/

Organisation bjöd in alla Luleåbor till kalaset

Publicerad

Nyheten om att Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) hade planerat sitt 50-årsfirande på Luleå energi arena där skattebetalarna skulle stå för notan – men inte var inbjudna, väckte starka reaktioner på sociala medier.

Slöseriombudsmannen drivs av Skattebetalarnas förening som verkar för lägre skatter. Slöseriombudsmannen, Slöso, arbetar för minskat slöseri med skattepengar. När det blev känt att skattebetalarna skulle stå för Niklas Nordströms (S) 50-årsfirande berättade Slöso  detta för sina följare på sociala medier och bjöd in alla Luleåbor till kalaset.

– Vi tycker att det är sjukt att Niklas Nordström bjuder in till en födelsedagsfest där han inte bjuder in allmänheten, däremot skickar han notan till skattebetalarna. Vill han ha en egen födelsedagsfest så kan han faktiskt ska betala för det själv, säger Johan Gustafsson, Slöseriombudsmannen.

”Lite problematiskt”

Tanken var att kommunens samarbetspartners skulle bjudas på tårta, men nu har kommunalrådet alltså valt att ställa in det planerade firandet.

– Jag har inget emot att Niklas Nordström vill använda skattepengar för att bjuda kommunanställda på tårta. Men när han använder skattepengar för att bjuda sina egna polare i näringslivet på tårta och skattebetalarna inte är bjudna, då tycker jag att det blir lite problematiskt.

Organisationen skapade därför ett Facebook-evenemang där de länkade till Luleå kommuns hemsida där man kunde anmäla sitt intresse för att vara med på det planerade firandet, vilket drygt 150 privatpersoner ska ha gjort.

Bjöd in alla

– Kommunen var ju så klantig så de hade lagt upp sidan där man anmäler sig till kalaset på sin hemsida. När vi såg det så tänkte vi att vad fasen, då bjuder vi in alla som han inte bjudit in.

Hur ser du på att han nu ställer in?

– Jag tycker det är tråkigt. Det allra bästa hade ju varit om han betalat för det själv. Eller om näringslivet som var inbjudna hade gjort det. Jag menar, hade Niklas Nordström varit så viktig för Luleå kommun som han borde vara, då borde ju faktiskt näringslivet gladeligen vara villiga att betala hans kalas för att få komma dit och prata med honom.

”Tydlig politisk agenda”

Niklas Nordström å sin sida menar att Slöseriombudsmannen har en tydlig politisk agenda. I sitt brev till SVT nyheter Norrbotten skriver han;

”Oppositionens företrädare tävlar i att övertrumfa varandra med spelad moralisk indignation. Hat och hot kommer direkt via mail, telefon och sociala media från den stinkande svansen från SD runt om i landet eller orkestrerat från högerkrafternas megafoner som Slöseriombudsmannen. Vad händer, tänker jag, med vårt samtalsklimat och civiliserade umgänge som människor när vi så snabbt låter oss delta i att missförstå, överdriva, hetsa och hata?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer