William Larsson Foto: SVT

Uppmaning till kamp – inte något politikerhot

Publicerad

Det var aldrig meningen att hota någon, säger William Larsson från Äldrevårdupproret i Luleå som klippte ihop en nu polisanmäld film på Facebook där politiker kopplas samman med bilder från en krigsfilm.

– Syftet var att få folk att komma till en demonstration som vi arrangerar i februari, att här kämpar vi tillsammans för en bättre äldrevård. Det var aldrig tänkt som ett hot på något sätt, menar William Larsson som är engagerad i Äldreupproret i Luleå som protesterar mot nedskärningar i vården.

Nedskärningar och krig

Filmen kopplar samman nedskärningar i vården med bilder ur en krigsfilm och i sammanhanget klipps också ledande politiker från Luleå in i filmen. En av dem är kommunalrådet Lenitha Eriksson (S). Hon tycker det är obehagligt men vill dock inte i dagsläget medverka i en tv-intervju.

För William Larsson var filmen snarare en uppmaning till kamp samtidigt som man se det så att filmen bidrar till det allt hårdare samtalsklimatet.

Varför bidra till det?

– Det är en bra fråga. Det är så många som inte vågar demonstrera. Men om man är den som verkligen pushar och gör något utöver det vanliga så att folk känner att nu fan kämpar vi, alla ska på den här demonstrationen och att vi gör det tillsammans.

Politikerhot vanligare

Generellt sett har hot mot politiker blivit vanligare. I en undersökning av Brottsförebyggande 2016 uppgav var fjärde förtroendevald att de utsatts för trakasserier, hot eller våld. Och polisens råd till politikerna är att anmäla hoten.

– Detta så vi kan titta på anmälan och framför allt för att få upp ögonen på det här. Jag tror att vi har ett oerhört stort mörkertal i den här kategorin, säger Stefan Ström som arbetar som kommunpolis i Luleå/Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer