Foto: Isabell Höjman/TT

Vårdens uppmaning: sjuka anhöriga bör stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten uppmanar alla sjuka anhöriga som vill hälsa på sina nära och kära att stanna hemma tills de är friska igen. – Vänta med besöket tills du inte smittar längre så du inte riskerar att göra redan sköra patienter ännu sämre.

Det säger Lena Andersson, samordnare på Medicin- och rehabiliteringskliniken vid Piteå sjukhus. För varje vinter smittas nämligen patienter på Norrbottens sjukhus av sjuka anhöriga som kommer och hälsar på.

Stora konsekvenser

Nu vädjar vården till alla sjuka anhöriga att stanna hemma. För om någon anhörig har till exempel vinterkräksjukan eller influensa kan det få stora konsekvenser för de inlagda patienterna. Eftersom att de ofta redan är sköra.

– Det är faktiskt inte säkert att man klarar av den påfrestningen eftersom man redan är så pass svag. Vi förstår att man vill besöka den som ligger på sjukhus, men att orsaka smittspridning bland patienter och personal är mycket allvarligt, säger Lena Andersson.

Det kan även bli en besvärlig situationen om personalen smittas.

Får du besöka sjukhuset eller inte – här är reglerna

Om du har kräksjuka ska du stanna hemma 48 timmar efter sista kräkningen eller diarrén.

Om du är förkyld, men inte vet om du har influensa får du stanna hemma.

Om du har influensa gäller ett feberfritt dygn eller sju dagar efter första symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.