Norska statsägda Cargonet får inte rätt efter att ha stämt Trafikverket. Foto: Privat

Urspårning av laxtåg var inte vårdslöshet av Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Det norska statsägda järnvägsbolaget Cargonet får inte rätt efter att ha stämt Trafikverket efter med en tågurspårning nära Gällivare 2019.

Enligt domen orsakade Trafikverket inte olyckan genom vårdslöshet.

Det var den 6 februari 2019 som ett tåg fullastat med färsk lax spårade ur vid Lina älv nära Gällivare. Tåget startade i Narvik och hade Oslo som slutdestination.

Bolaget Cargonet har fått 4,5 miljoner kronor ersättning från Trafikverket för skador på järnvägsvagnarna och har också i en uppgörelse med försäkringsbolaget betalat för den förstörda laxen.

Efter detta stämde Cargonet Trafikverket på 3,5 miljoner kronor för utebliven vinst när banan var ofarbar på en vecka. Stämningen skickades in till tingsrätten i Borlänge där Trafikverket har sitt huvudkontor.

Enligt Cargonet ska Trafikverket ha underlåtit att byta ut 36 år gammal räls som var uttjänt och på så vis gjort sig skyldig till vårdslöshet.

”Vidtagit åtgärder”

Trafikverket hävdar å sin sida att man har vidtagit alla rimliga åtgärder för att förebygga en olycka. Den tekniska livslängden för rälsen var inte uppnådd och det har inte funnits skäl att utföra fler kontroller än vad som har gjorts.

Tingsrätten gick på Trafikverkets linje och ålade i stället Cargonet att betala Trafikverkets rättegångskostnader på 1,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.