Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd Klas Dagertun om vad tågurspårningen innebär för Kaunis Iron. Foto: Hans Sternlund/SVT

Urspårningen slår hårt mot gruvbolaget Kaunis Iron

Uppdaterad
Publicerad

Den stora tågurspårningen på Malmbanan drabbar fler än LKAB. Gruvbolaget Kaunis Iron räknar också med ett kännbart tapp.

– Vi pratar tiotals miljoner i direkta merkostnader, säger vd Klas Dagertun.

Det var under helgen om ett malmtåg spårade ur i Vassijaure, mellan Kiruna och Narvik. Det har medför betydande ekonomiska avbräck för LKAB.

Gruvbolaget Kaunis Iron transporterar även malm på sträckan. De skulle under december skeppa ut en kvarts miljon järnmalm från hamnen i Narvik – men de har för stunden stoppats.

Tar reparationen längre än tänkt kan det leda till stora konsekvenser.

– Vi är väldigt känsliga för störningar på Malmbanan. Vi producerar 7 000 ton om dagen, våra lagermängder växer väldigt fort och det är väldigt svårt att köra ikapp med lastbilar, säger Klas Dagertun.

Tidskrävande återställning av Malmbanan

Trafikverket kan i nuläget inte ge någon säker prognos för när trafiken kan återupptas.

– Statens haverikommission är fortfarande på plats i området och gör den dokumentation som de behöver för sin utredning. Det gör att vi ännu inte har fått tillgång till hela sträckan vilket gör att vi i nuläget inte har en heltäckande bild av omfattningen på skadorna, säger Simon Sunna, tf enhetschef järnväg nord.

Det handlar om en sträcka på 15 kilometer som måste återställas.

– Det är helt klart en utmanande situation inte minst med tanke på det geografiska läget med vind och kyla, säger Sunna.

Hör i klippet hur gruvbolaget påverkas av stoppet – och om det kan bli produktionsstopp i Pajalagruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.