Lars Lauvik

Utdömd tecknare slår tillbaka: ”Jag tror att folk vill bli kränkta”

Uppdaterad
Publicerad

Serien ”Uppkast” har nu dömts ut av NSD och tecknaren har sparkats.

– Jag tror att folk vill bli kränkta, säger norske Lars Lauvik.

Det var han som stod bakom den utdömda bilden på en mördad kvinna och en man i en stol som ändrade sin status på sociala medier från ”gift” till ”komplicerat”.

”Det är kränkningsfest”

Han säger till SVT Nyheter Norrbotten att han inte velat skapa en proteststorm, eller få sparken från NSD:s seriesida, men han tycker att det handlar om lättkränkta människor och lite av moralpanik.

– Jag vet vilken bild det handlar om och det var inte min mening att det skulle bli så, säger han.

Lars Lauvik är överraskad över de kraftiga reaktionerna, men säger också att det inte första gången han varit ute i blåsväder efter satiriska teckningar under sina fjorton aktiva år.

– Jag tror att folk vill bli kränkta. Det råder kränkningsfest. Det är alltid något som gör att någon blir missnöjd. Det bara är så, säger han.

Men hur tänkte du när du gjorde just den här bilden?

– Jag måste få fundera på den frågan, men jag hade nog ingen djupare mening med den teckningen, inte vad jag kommer i håg i alla fall, säger Lars Lauvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.