Utebadeti Kiruna Foto: SVT arkiv

Utebadet i Kiruna rivs: ”Sommaren är kort i Kiruna”

Publicerad

Utebadet i Kiruna har gjort sitt och kommer inte att öppna till sommaren. I stället kommer företaget Camp Ripan att riva det befintliga badet och bygga ett nytt bad som delvis blir under tak.

Det är inte många varma och soliga dagar under en vanlig Kirunasommar och det har inte varit lätt att få snurr på ett utomhusbad. Nu är Tvättjärnsbadet, som det egentligen heter, i dåligt skick och det hade krävts stora investeringar för att få ordning på det.

I stället kommer ägaren till badet, Camp Ripan, att riva bassängen.

Investerar för bad året runt

– Badet är ju från 1988 och det är ett ålderdomligt system som det är svårt att hitta reservdelar till. Och sommaren är som sagt kort i Kiruna. I stället investerar vi i en bassäng som man kan nyttja året runt, säger Monica Lind, vd vid Camp Ripan.

Det blir egentligen en utbyggnad av det spa som finns på anläggningen med en bassäng som bara delvis är utomhus. Det hinner inte bli klart till den här sommaren.

– Till att börja med måste vi söka rivningslov för den gamla anläggningen. Förhoppningsvis blir det nya badet klart till nästa sommar. Den här sommaren öppnar vi vårt spa mer för barnfamiljer, säger Monica Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.